Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Γλαύκος Ξένος: Του πέρασε η αμνησία . . .


Σαβουροσυλλέκτες: Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ένα πρόσφατο άρθρο ενός ανθρώπου γνωστού για τις σύντομες, αλλά ουσιαστικές τοποθετήσεις.

Ενός ανθρώπου που στις 27 Ιανουαρίου 2009 μας κάλεσε από τη στήλη του να ξεχάσουμε… Γιατί «καλύτερα να ξεχνούμε παρά να θυμόμαστε», όπως τιτλοφόρησε το άρθρο του.

Ο ίδιος άνθρωπος, γιατρεμένος πια από την όποια αμνησία, θυμήθηκε ξαφνικά να μας τονίσει τη σημασία τήρησης των προνοιών του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μην τρομάζετε… δε μίλησε για τήρηση όλων εκείνων των προνοιών που αν τηρούνταν, τόσο από τη Τουρκία όσο και από τον ίδιο τον ΟΗΕ, ίσως να οδηγούσαν το Κυπριακό σε πολύ καλύτερες μέρες. Τύποι σαν και αυτόν, τύποι που προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνοκύπριους πως οι ίδιοι ευθύνονται για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, ξέρουν να χρησιμοποιούν τέτοια στοιχεία επιλεκτικά.

Απολαύστε τον:


Εφημερίδα 'Αλήθεια' 10/10/2009
Ο
ι προοπτικές διαιτησίας και από κουαρτέτο
Του Γλαύκου Ξένου

" Όσοι αγνοούν ή και ποδοπατούν ανεύθυνα το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί διαιτησίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη γεφύρωση σοβαρών διαφορών (το πλήρες κείμενο του οποίου δημοσιεύτηκε σ’ αυτή τη στήλη) εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πλευρά μας στο διεθνή χώρο.
Είναι κι αυτό ένα θέμα που θα πρέπει να συνεξετασθεί κατά την επικείμενη συνάντηση Χριστόφια – Παπανδρέου. Η διαιτησία, εξάλλου, μπορεί να προωθηθεί και από ένα διεθνές κουαρτέτο, όπως αυτό που λειτουργεί για τη Μέση Ανατολή, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Δηλαδή μπορεί να μετέχουν σ’ αυτό το διαιτητικό κουαρτέτο τα Ην. Έθνη, η Ε.Ε., οι Ην. Πολιτείες και η Ρωσία. Το κύρος και το αδιάβλητο αυτής της διαιτησίας δεν μπορεί παρά να αποβεί πολύ αποτελεσματικό, αφού αναπόφευκτα θα βασισθεί στις αρχές, τις συστάσεις και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και η Τουρκία, που δεν ενίσταται σε διεθνή παρεμβολή δεν θα μπορέσει παρά να πεισθεί και να δεχθεί τις αποφάσεις που θα ληφθούν."


Σαβουροσυλλέκτες: Με χαρά θα βοηθήσουμε ρη μνήμη του κ. Γλαύκου Ξένου, παραθέτοντας και ορισμένα ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΕΔΑΔ. Ευχόμαστε να απαιτήσει σεβασμό και τήρηση των παρακάτω σε επόμενα του άρθρα.

1. Ψηφίσματα (αποφάσεις) του συμβουλίου ασφαλείας 541/1983 και 550/1984. Καταδίκασε ευθέως την ανακήρυξη της "ΤΔΒΚ" και κάθε αποσχιστική δραστηριότητα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην την αναγνωρίσουν.

2. Ψήφισμα 186/1964. Kαλεί όλα τα Kράτη Mέλη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Kαταστατικό Xάρτη των Hνωμένων Eθνών, να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή ενέργειας που θα επιδεινώσει την κατάσταση στην κυρίαρχη Kυπριακή Δημοκρατία ή θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη. Επιπλέον Zητεί από την Kυβέρνηση της Kύπρου, η οποία έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Kύπρο.

3. Την 1η Νοεμβρίου 1974, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το Ψήφισμα 3212, το πρώτο από μία σειρά ψηφισμάτων, που ζητά το σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και του αδέσμευτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την άμεση αποχώρηση από το νησί όλων των ξένων στρατευμάτων.

4. Ψήφισμα 37/253 (1983). Επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας και ζητά για ακόμη μια φορά τον τερματισμό κάθε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της. Eπιβεβαιώνει το δικαίωμα της Kυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για πλήρη και αποτελεσματική κυριαρχία και έλεγχο στο σύνολο του κυπριακού εδάφους και των φυσικών και άλλων πόρων και καλεί όλα τα κράτη να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Kυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί αυτά τα δικαιώματα. Kαταδικάζει κάθε ενέργεια που τείνει να υπονομεύσει την πλήρη και αποτελεσματική άσκηση των πιο πάνω αναφερθέντων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της παράνομης έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

5. Άρθρο 17 της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναγράφεται ότι: «(1) Καθένας έχει το δικαίωμα ιδιοκτησίας ιδιωτικά καθώς και σε συνεταιρισμό με άλλα άτομα.(2) Σε κανέναν δεν θα απαρνηθεί η ιδιοκτησία του.»

6. Και στο Άρθρο 13 της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «(1) Καθένας έχει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και διαμονής μέσα στα σύνορα του κάθε κράτους.»

7. Καταστατικός Χάρτης του Ο.Η.Ε (άρθρο 1, παρ. 2): αναφαίρετο δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης.

8. Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Cyprus v Turkey (10 May 2001), "§61. .. it is evident from international practice and the condemnatory tone of the resolutions adopted by the United Nations Security Council and the Council of Europe’s Committee of Ministers that the international community does not recognise the "TRNC" as a State under international law. The Court reiterates the conclusion reached in its Loizidou judgment (merits) that the Republic of Cyprus has remained the sole legitimate government of Cyprus…" As such, the illegal secessionist entity in the occupied area of Cyprus does not have jurisdiction to perform valid transfers of property ownership.

9. Η Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) της Κύπρου, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει τώρα ως αποστολή της τη διερεύνηση 1468 υποθέσεων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων, καθώς και 502 υποθέσεων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Η ΔΕΑ συστάθηκε το 1981 σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ψήφισμα 3450 της 9/12/1975, Ψήφισμα 32/128 της 16/12/1977, Ψήφισμα 33/172 της 20/12/1978).

10. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων εγκλωβισμένων μπορούν να καταδειχτούν με απλή αναφορά στους αριθμούς τους μετά την Τουρκική εισβολή του 1974. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός της περιοχής, την οποία σήμερα κατέχουν τα τουρκικά στρατεύματα, ήταν 162,000. Στο τέλος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974, 142,000 Κύπριοι είχαν εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να φύγουν για να σωθούν. Οι περισσότεροι από τις 20,000 που παρέμειναν, κυρίως στη χερσόνησο της Καρπασίας ( Έκθεση S/11488 του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1974) υποχρεώθηκαν σταδιακά να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που ζουν σήμερα σ’ αυτή την περιοχή, έχει μειωθεί στους 385 Ελληνοκυπρίους και 132 Μαρωνίτες (S/2006/315, 23 Μαίου 2006, παραγρ. 18). Συνεπώς, ο ολικός αριθμός των Κυπρίων που έχουν εκδιωχθεί από το σπίτια τους ανέρχεται σε πάνω 160,000, δηλαδή στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου το 1974.





6 σχόλια:

  1. Ο Γλαύκος Ξένος συχνάζει με τον Κωστακόμπλεξ και τους Γκρίζους Λύκους στο μπαρ του Χίλτον.

    Επίσης τρώει λαχματζιού στο "Αρμενάκι" μαζί με τον Πάμπο Χαραλάμπους και τον Χοσέ Ντίας.

    Ο Γλαύκος Ξένος στις περασμένες εκλογές ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ.

    Ο Γλαύκος Ξένος είναι θείος του Ιοσίλιου.

    "Ερμόλαος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ερμολαος σκεφτεται τον ρηγα και πκιανει τον οργασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τούτος ο ερμόλαος εγέμωσε το ίντερνετ μαλακίες

    βρίξε ρε βλάκα ερμόλαε χάστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ο ΟΗΕ ψήφισέ και ενέκρινε το ΑΝΝΑΝ και την ΔΙζωνικότητα οπόταν τα πράγματα είναι πολύ σχετικά. Αλλά αν ακόμη ο ΟΗΕ υπηρετεί το σωστό και το δίκαιο όπως θα συμπεράνει κάποιος με την επιλεκτική ανάθεση ψηφισμάτων που παράθεσες, τότε γιατί τόση αμφισβήτηση για την κρίση του; Είμαι ο μόνος που διακρίνει έντονη σχιζοφρενική διάθεση στην συμπεριφορά του μέσου Κύπριου;
    Πώς γίνεται να καπηλεύεσαι νυχθημερόν τα ψηφίσματα αλλά την ίδια ώρα να ταυτίζεσαι με την θέση Ντεχτάζ που δεν δεχόταν ο ΟΗΕ να προτείνει πράγματα στο τραπέζι; (Είναι ρητορικό το ερώτημα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε,

    Άλλο είναι να προτείνεις και άλλο είναι να επιβάλλεις.

    Άλλωστε τα πράγματα δεν έχουν όπως τα παρουσιάζει ο Γλαύκος Ξένος. . .

    Η διαιτησία, όχι επιδιαιτησία, μαζί με πολλές άλλες μεθόδους, προτείνεται από τον Καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.

    Το συμβούλιο ασφαλείας, μπορεί να καλέσει τις πλευρές, όχι να τις υποχρεώσει, σε διαιτησία ή άλλη μέθοδο που αναφέρεται από το άρθρο 33, όπου θεωρεί αναγκαίο. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έχει προτείνει. Αν το προτείνει ο Γ.Γ. δεν σημαίνει υποχρέωση για αποδοχή του.

    Παραθέτουμε:
    Article 33

    1. The parties to any dispute, the continuance of which is likely to endanger the maintenance of international peace and security, shall, first of all, seek a solution by negotiation, enquiry, mediation, conciliation, arbitration, judicial settlement, resort to regional agencies or arrangements, or other peaceful means of their own choice.
    2. The Security Council shall, when it deems necessary, call upon the parties to settle their disputes by such means.

    ΑπάντησηΔιαγραφή